HOESTERNOUMEE

IMG_3616 n.jpg

Koen Sanders: ik geniet heel erg van het uitzicht onderweg!

In de rubriek Hoesternoumee gaat Lei Willems in gesprek met business-partners, vrienden en collega’s. Hij vraagt hen naar hun inspiratie, interesses en over het nu: over tijd en rust, over uit de ratrace stappen. Over het proces van mooie dingen maken. Niet alleen zakelijk, het gaat ook over het leven in ‘corona-tijd’ en de invloed daarvan op het werk, samenwerken en je eigen identiteit. Over klein geluk, groot geluk, maar vooral over betekenis geven aan ons/je/het leven. En dat alles onder het genot van een heerlijke oester! Lees je mee?

Hoesternoumee is geschreven door Melanie Modderman

 

Vandaag in Hoesternoumee, Lei Willems in gesprek met Koen Sanders! Een levensgenieter pur sang die de balans tussen werk en ontspanning inmiddels goed weet te vinden. Dat heeft de coronaperiode hem geleerd. Back to basic, niet te veel plannen en genieten van de kleine dingen. Daar hoort zo’n moment hier in De Treeswijkhoeve ook bij, waar we in de prachtige tuin zitten om de aftrap van de rubriek Hoesternoumee te vieren.

Hoesternoumee Koen?

Koen lacht op de vraag en Lei voegt toe: “Wist je dat Koen de naam Hoesternoumee heeft verzonnen?” De heren gaan ver terug. Al in 2007 gingen zij samen als oestermannen verkleed tijdens Carnaval, om zo veel aandacht te krijgen voor Lei zijn tweede nieuwe horecaconcept FFFS (efffes) in de Admirant. Iedere dag openden ze zo’n 400 verse oesters. 1.500 oesters in het totaal. “Sinds die tijd is het schoonmaken van een oester easy”, zegt Koen lachend. “Zo is het dus begonnen en nu zitten we hier met de grondlegger en gaan we de rubriek weer nieuw leven in blazen,” vertelt Lei. Want het is goed om af en toe eens echt stil te staan bij hoe het gaat met iemand privé en zakelijk.

 Aan de wieg van…

Het is ook leuk om te vertellen hoe Lei en Koen elkaar kennen. Koen vertelt dat hun eerste ontmoeting was tijdens de start bouw van the Wall aan de A2. “Dat klikte enorm en we werden vrienden. Na mijn afstuderen, ben ik met Lei gaan samenwerken. En via Lei heb ik Sabina, mijn vrouw, leren kennen. Wij hadden het eerste BYLEI huwelijk, waar Lei ceremoniemeester was. “De allerbeste van de wereld”, voegt hij toe. “Ik irriteer me groen en geel als dingen niet goed genoeg georganiseerd zijn. Dus daar ben ik Lei nog steeds dankbaar voor. Het was echt allemaal perfect. Want hij is iemand die niet kopieert, maar gekopieerd wordt.”

 
IMG_3633.jpg
 

 

Lei is iemand die niet kopieert, maar gekopieerd wordt.

 
 

“Ook hebben we in die periode de Polo-sport ontdekt in Amstelveen, daarvoor hadden we nog nooit een polospeler gezien. Dat waren nog eens leuke tijden, zo leuk dat Lei met zijn tweelingbroer Lukas besloten Polo naar Brabant te halen. Dat begon in Middelbeers. Op een schitterend landgoed, met twee prachtige velden”. Een paar jaar later werd het eerste BYLEI kind geboren! Nu hebben Sabina en Koen samen twee kinderen, Saar en Teun, van zes en vier.

 En nu? Hoesternou-echt-mee?

“Het was een raar jaar, maar geen rot jaar. Een jaar waarin je leert dat je als bedrijf (red. Koen Sanders is directeur bij de Efteling) je toekomst niet altijd autonoom kan bepalen. We zijn als organisatie gelukkig gezond en konden klappen opvangen. Uiteraard met een gedegen beleid, waarbij we pas op de plaats moesten maken. Hierdoor zijn we een stuk realistischer geworden.

De Efteling-directie bestaat in totaal -met mij erbij gerekend- uit vier personen. Tijdens de lockdown hebben wij nauwer dan ooit samengewerkt. Gedurende de hele periode keken we elkaar wel eens aan en beseften we ons dat we het beleid steeds anders moesten inrichten. We waren continu gericht op de toekomst. Aan het plannen, vooruitkijken en anticiperen. Maar tijdens de lockdown lukte dit niet.

We wisten niet wat er ging komen en we moesten openstaan voor verandering. Dat was een grote leerschool. Niet meer alles willen voorspellen, maar juist meevaren op de corona-golf en uitgaan van datgene wat je wel weet. Niet te ver vooruitkijken, maar ook terugkijken, toegeven en beseffen dat plannen aangepast kunnen en moeten worden. Gelukkig zijn we een stadium verder en zijn het park en de accommodaties weer open. We mogen niet klagen want voor nu en de rest van het jaar is alles weer prima geboekt.

 Veel mensen zijn dit jaar bewuster geworden, zowel zakelijk als privé. Geldt dit ook voor jou?

‘Sinds 2010 ben ik werkzaam bij de Efteling. Ik begon destijds als manager Communicatie & PR, maar heb in mijn loopbaan van 11 jaar steeds andere functies bekleed.’ Dat maakt dat ik nooit stilzit en altijd uitgedaagd word. Privé heb ik allesbehalve een rot jaar. Ik ren minder hard. Onbewust ben ik wel veranderd denk ik. Het ‘moeten’ is er meer vanaf en ik waardeer het kleine nu steeds meer. Dat realiseer ik me echt. Het is heel makkelijk om de agenda weer compleet te vullen, maar ik kies er bewust voor om dit niet te doen. Als ik om me heen kijk, zie ik dit terug. We kiezen nu meer voor kwaliteit dan kwantiteit. Ik ben daar wel bewuster van en ik denk velen met mij. Ook Lei beaamt dit. De heren lachen en pakken nog een heerlijke oester. “Wat een geweldige plek hier in de tuin, vlakbij de openhaard, genietend van de door Dick Middelweerd bereidde amuses en gerechten. Zeg nu eerlijk; er gaat toch niets boven dit gevoel van kwaliteit, zegt Lei.”

 Nu we het hebben over je levensstijl, heb je ook nog hobby’s?

“Zeker weten. Ik ben bourgondisch en houd er tegenwoordig van om te barbecueën. Maar dan echt. Ik kan uren bezig zijn om een goed stuk vlees vers te bereiden. En we gaan tegenwoordig vaak met de caravan naar de camping. Dichtbij maar echt lekker weg van huis en de dagelijkse sleur. Een aanrader!

 Koen, dank voor dit fijne gesprek, maar hoe eet je nu eigenlijk het liefst een oester?

“Mijn oester eet ik bij voorkeur rauw met wat versgemalen peper, eigenlijk precies zoals we ze hier krijgen.

 

 
IMG_3620.jpg

IMG_3616.jpg
 

Koen Sanders is directeur Commercie, Creatie en Ontwikkeling en Hotels & Resorts bij de Efteling. Hij studeerde van 2000 tot 2007 aan de Universiteit van Tilburg. Werkte 2007 en 2008 voor BYLEI. In maart 2010 kwam hij in dienst van de Efteling als manager Communicatie en PR.

Vorige
Vorige

HOESTERNOUMEE